Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

Ποιός φταίει για τα χάλια μας;

Η απόφαση ήταν λίγο πολύ προδιαγεγραμμένη. Με την κατάντια της χώρας σε πρωτοφανές σημείο και τους ευρωπαίους να μας έχουν στήσει στα 6 μέτρα, το ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να συσταθεί από τη βουλή εξεταστική επιτροπή για να βγει πόρισμα που να καταδεικνύει τους υπαίτιους για τα χάλια που έχουμε φτάσει.
Στην συνείδηση του κόσμου πέρα από κάθε αμφιβολία ευθύνες έχουν και οι δύο. Η ΝΔ ακολούθησε μια καταστροφική πολιτική, μια πολιτική αυτόματου πιλότου, η οποία με την ανοχή της ευρωπαϊκής ένωσης μας έφερε στο χείλος του γκρεμού. Και το λέμε αυτό γιατί ο πρώην πρωθυπουργός είπε ουκ ολίγες φορές ότι η ελληνική οικονομία είναι πολύ καλά οχυρωμένη από την παγκόσμια οικονομική κρίση που κατάπινε μία μία πολλές οικονομίες παγκοσμίως. Ή ζούσε σε μια εικονική πραγματικότητα, ή απλά πίστευε ότι θα μπορούσε να κουκουλώσει την τραγική μας κατάσταση. Νομίζω ότι ισχύει το δεύτερο και αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι τόσα χρόνια με ευκολία κοροϊδεύαμε τους εταίρους μας. Γιατί όχι και τώρα;
Ερχόμαστε στο ΠΑΣΟΚ…Οι κυβερνήσεις του μας δίδαξαν τι σημαίνει δημιουργική λογιστική. Χρησιμοποιήθηκαν διάφορα τρικ για να μετακυλήσει το έλλειμμα σε μεταγενέστερες περιόδους και έτσι πετύχαμε να μπούμε στην ευρωζώνη. Μεγάλη επιτυχία, δεν λέω, αλλά συνέχισε να υπάρχει η ψευδαίσθηση ότι θα επιβιώσουμε κοροϊδεύοντας. Η διαχείριση συνέχισε να γίνεται αλλά Ελλαδιστάν, χωρίς μέτρο. Το κακό παράδειγμα συνέχισε όπως είπαμε ο κ.Καραμανλής, χειρότερα βέβαια γιατί πίστεψε ότι από τον Σιμήτη ήταν εξυπνότερος και θα τα έβγαζε ευκολότερα πέρα με την απόκρυψη και τους αριθμούς. Ας συνεχίσουμε με το ΠΑΣΟΚ…Αυτό που ποτέ δεν μπόρεσα να καταλάβω είναι πως είναι δυνατόν σε μια δημοκρατική χώρα, η αξιωματική αντιπολίτευση να μην έχει πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία που αφορούν την ελληνική οικονομία και το κράτος γενικότερα. Δεν μπορεί να ήξερε η τράπεζα της Ελλάδος τα κακά μας χάλια και να το διαπίστωσε ο Παπανδρέου μόλις ένα μήνα πριν τις εκλογές στην συνάντηση που είχε με τον Προβόπουλο. Δηλαδή η τράπεζα της Ελλάδας τόσα χρόνια ήξερε ποια είναι η κατάσταση και η αξιωματική αντιπολίτευση δεν ήξερε; Το χάλι της οικονομίας το διαπίστωσε το ΠΑΣΟΚ ένα μήνα πριν τις εκλογές και σαφώς βρέθηκαν σε πολύ δύσκολη θέση. Γιατί όμως δεν φρόντισαν να έχουν εικόνα όλην την πενταετία που η ΝΔ έκανε τα δικά της, και να ελέγξουν με σκληρό τρόπο ως αντιπολίτευση την τότε κυβέρνηση; Έπρεπε να φτάσει ο κόμπος στο χτένι ή έπρεπε να γίνουν κυβέρνηση για να αντιμετωπίσουν μια κατάσταση που εσχάτως τους βγήκε πιο προβληματική από την αναμενόμενη;
Αν τα βάλουμε σε ένα ζύγι ή οικονομική πολιτική της ΝΔ είναι υπεύθυνη για ότι περνάμε τώρα, αλλά και οι ευθύνες του ΠΑΣΟΚ είναι μεγάλες (σε μικρότερο ίσως βαθμό) γιατί αφενός ήταν οι πρώτοι που απέκρυψαν στοιχεία, αφετέρου γιατί ως αντιπολίτευση δεν μπόρεσαν να ελέγξουν την κυβέρνηση. Όπως είπα και στην αρχή στην συνείδηση του κόσμου και οι δύο έχουν τις ευθύνες τους. Τι χρειάζεται η εξεταστική επιτροπή; Θα αποδώσει ευθύνες; Το πιο πιθανό είναι να βγουν ξεχωριστά πορίσματα, το ΠΑΣΟΚ να βρει ευθύνες στην ΝΔ, η ΝΔ στο ΠΑΣΟΚ και τα άλλα τρία κόμματα θα καταλογίσουν ευθύνες και στους δύο. Μύλος δηλαδή. Την υπόθεση έπρεπε να την αναλάβει έγκριτος και μακριά από κόμματα εισαγγελέας, που ως ανεξάρτητος θα μπορούσε να διερευνήσει το θέμα και να αποδώσει τις όποιες ευθύνες σε πολιτικά πρόσωπα. Ελπίζω όπως και όλοι φαντάζομαι να κάνω λάθος στην εκτίμηση ότι η εξεταστική επιτροπή θα συγκαλύψει και δεν θα αναδείξει ευθύνες.

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

Tο μισθολογικό "υπόγειο" των τελωνιακών

Καθαρά Δευτέρα, το πρωί. Γύρω στις 8.30. Η εκπομπή των Καμπουράκη και Οικονομέα έχει προσκεκλημένη την γραμματέα του σωματείου των τελωνιακών υπαλλήλων. Η κυρία είχε μια δυνατή φωνή που μπορούσε να καλύψει τους πάντες και τσαγανό αρκετό όπως επιβάλλεται για μια συνδικαλίστρια. Φυσικά ο ρόλος της ήταν να υπερασπιστεί το δικαίωμα των τελωνιακών για αυτοτελή φορολόγηση και να αντιδράσει στην μείωση των επιδομάτων που επιβάλλονται. Η κυρία όμως μεταξύ των άλλων είπε και ορισμένα πράγματα που προκαλούν το κοινό αίσθημα και έκανε τον φουκαρά τον Καμπουράκη να αλλάξει χρώμα και να βγει (δικαίως) από τα ρούχα του. Η κυρία λοιπόν μας πληροφόρησε ότι το εισόδημά της που ανέρχεται στα 2700 ευρώ όχι μόνο δεν ανήκει στα ρετιρέ των αμοιβών του δημοσίου, αλλά είναι μεταξύ υπογείου και ισογείου!!! Δηλαδή οι μισθοί νοσηλευτών, δασκάλων, υπαλλήλων δήμων και νομαρχιών, που βρίσκονται; Μάλλον στο τέταρτο υπόγειο μιας και είναι οι μισοί σε σχέση με το μηνιαίο εισόδημα της κυρίας. Είπε επίσης ότι η απώλεια που θα υποστούν από την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης και την μείωση των επιδομάτων, πιθανώς να οδηγήσει κάποιες οικογένειες τελωνιακών στην φυλακή!!! Ναι, στην φυλακή, λόγω της οικονομικής ανέχειας. Και αυτά τα λέει υπάλληλος που ακόμη και μετά τις όποιες μειώσεις, θα αμείβεται με πάνω από 2000 ευρώ. Είναι τουλάχιστον πρόκληση να ακούγονται τέτοιες κουβέντες σε μια χώρα που πάνω από το 20% ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας και άλλες τόσες τουλάχιστον υποθέτω ότι ζουν με τα μισά χρήματα ενός τελωνιακού.
Δυστυχώς στην Ελλάδα κάποιες επαγγελματικές ομάδες έχουν κατακτήσει τόσα πολλά που έχουν χάσει το μέτρο. Είναι δε τόσο μεγάλη η δύναμη που έχουν που μια απεργία τους είναι αρκετή για να στερήσει σημαντικό μέρος των κρατικών εσόδων. Οι δάσκαλοι πριν 3 χρόνια απεργούσαν για έναν μήνα με οικονομικό αίτημα να αυξηθούν οι αποδοχές των 1000 και 1200 ευρώ. Οι αγρότες κάθε χρόνο βγαίνουν για εβδομάδες στα μπλόκα. Κανείς δεν τους δίνει σημασία γιατί απλά η κινητοποίησή τους δεν έχει κόστος. Όταν όμως απεργούν οι τελωνιακοί, οι εφοριακοί, οι εργαζόμενοι στον ΟΛΠ, το κράτος τρέμει. Αυτός είναι και ο λόγος που ότι και να λένε οι συνδικαλιστές τους, οι επαγγελματικοί αυτοί κλάδοι έχουν τεράστιες απολαβές σε σχέση με άλλους εργαζόμενους. Σε αυτήν την προκλητική αδικία όμως κάποια στιγμή πρέπει να μπει ένα τέλος. Πήγε να γίνει η αρχή, με την μεγαλύτερη περικοπή των υψηλών επιδομάτων, αλλά υπό τον φόβο δικαστικών προσφυγών, η κυβέρνηση έκανε πίσω. Όμως και η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης είναι ένα βήμα. Να δείξει επιτέλους μια φορά το δύσμοιρο το κράτος ότι μπορεί να πει όχι σε υπαλλήλους που διαχειρίζονται τα οικονομικά του, για να υπάρχει και ένα αίσθημα δικαίου. Θα μου πείτε τώρα: οι τελωνιακοί σου φταίνε; Είναι ένα παράδειγμα ανισότητας και κυρίως προκλητικής στάσης από την ομοσπονδία τους που πρέπει να διορθωθεί, όπως βέβαια και πολλά, μα πάρα πολλά πράγματα σε αυτήν την χώρα…

Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

Oι μεγάλες ευθύνες του υφυπουργού εσωτερικών κ.Ντόλιου

Υπήρξε σκληρή κριτική από τα ΜΜΕ για την ολιγωρία που έδειξαν υπουργοί σχετικά με την ανάθεση αρμοδιοτήτων στους υφυπουργούς τους. Και ενώ κάποιοι υφυπουργοί διέρρεαν την δυσαρέσκεια τους για την καθυστέρηση αυτή, ο πιο φρέσκος σύμφωνα με παραπολιτική στήλη ήταν δυσαρεστημένος για τον ακριβός αντίθετο λόγο. Μιλάμε για τον συμπατριώτη μας, τον κ.Ντόλιο, ο οποίος αφού εκπλήρωσε την πολιτική του φιλοδοξία, «παραπονέθηκε» (σύμφωνα με το δημοσίευμα) για το πλήθος των αρμοδιοτήτων που του ανατέθηκαν από τον υπουργό κ.Ραγκούση. Του ανατέθηκαν τα 2/3 των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Εσωτερικών. Να θυμίσω απλά ότι ο κ.Ντόλιος πήρε την θέση του κ.Ρόβλια (τον οποίο ο κ.Ντόλιος έχει σε μεγάλη εκτίμηση), που αναγκάστηκε σε παραίτηση όταν συνεργάτης του ενεπλάκη σε απόπειρα ρουσφετολογικών μεταθέσεων (από κάτι τέτοιο μάλλον δεν κινδυνεύει αφού ήταν συγκεντρωτικός). Να θυμίσω επίσης ότι ο κ.Ρόβλιας διετέλεσε τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ για θέματα δημόσιας διοίκησης και ο ρόλος του στην νέα κυβέρνηση ήταν εκ των πραγμάτων σημαντικός. Άρα και ο ρόλος του διαδόχου του θα ήταν σημαντικός. Ελπίζουμε αυτό να το έχει αντιληφθεί ο κ.Ντόλιος και να ανταπεξέλθει στα καθήκοντά του χωρίς μουρμούρες, είτε μεταξύ σοβαρού και αστείου, είτε μεταξύ σοβαρού και πολύ σοβαρότερου. Το σίγουρο είναι ότι πέφτει πολύ περισσότερη δουλειά και από αυτόν και από τους συνεργάτες του, κάτι φυσιολογικό μιας και είναι διαφορετικό να είσαι βουλευτής αντιπολίτευσης από το να είσαι κύριος υφυπουργός. Όπως επίσης σίγουρο είναι ότι έχουν ενταθεί και οι πιέσεις για χατηράκια. Σιγά το νέο θα μου πείτε, αλλά χρειάζεται προσοχή για να μην φαγωθεί όπως ο προκάτοχός του.
Επίσης δεν ξέρω αν έχει προλάβει να στοχοποιηθεί ήδη και αν ναι για ποιόν λόγο αλλά η ίδια παραπολιτική στήλη μίλησε για την αγανάκτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ.Οικονόμου (παλιάς καραβάνας) διότι παρότι εκλήθη στην συνεδρίαση της επιτροπής Νεολαίας, Ισότητας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου με θέμα την πρόσβαση των ανθρώπων με αναπηρία στις δημόσιες υπηρεσίες, θέμα που προφανώς άπτεται της αρμοδιότητας του, όχι απλά δεν εμφανίστηκε, αλλά ούτε καν μπήκε στον κόπο να ενημερώσει για την απουσία του. Δεν μπορεί το κράτος να συμπεριφέρεται με τον τρόπο αυτό στα άτομα με αναπηρία….Τάδε έφη ο Παντελής Οικονόμου…Όσο πολυάσχολος και να είστε κ. Ντόλιο κάνατε ένα φάουλ που ενόχλησε, σύμφωνα τουλάχιστον με το δημοσίευμα…

Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

Τεστ γνώσεων για χορηγήση Ελληνικής Ιθαγένειας

Ψηφίστηκε και το περίφημο νομοσχέδιο για την χορήγηση ελληνικής ιθαγένειας σε μετανάστες. Νομίζω ότι σε γενικές γραμμές οι προυποθέσεις που τέθηκαν είναι σωστές ειδικά για τα παιδιά των μεταναστών, για τους μετανάστες όμως πρώτης γενιάς έχω κάποιες διαφωνίες. Δεν ξέρω κατά πόσο η πενταετία είναι ένα αρκετά μεγάλο διάστημα για να δοθεί η ελληνική ιθαγένεια σε κάποιον μετανάστη. Ίσως μια τριετία παραπάνω να ήταν μεν αυστηρότερη προυπόθεση, αλλά θα άφηνε εκτός σίγουρα περισσότερους ανθρώπους που ήρθαν ως περαστικοί στην χώρα μας. Υπάρχει επίσης μια προυπόθεση που την βρίσκω αστεία. Είναι το τεστ γνώσεων στην Γλώσσα, την πολιτική αγωγή και την Ιστορία. Διότι δεν είναι δυνατόν όταν το εκπαιδευτικό σου σύστημα πάσχει, όταν υπάρχει κάποιο ποσοστό νέων παιδιών που δεν ολοκληρώνουν καν την υποχρεωτική εκπαίδευση, να ζητάς από τους μετανάστες γνώση γλώσσας ειδικά γραπτής, ιστορίας και ειδικά πολιτικής αγωγής. Σε κάθε εθνική μας εορτή γίνεται θέμα από τα ΜΜΕ η άγνοια των παιδιών που κάνουν παρέλαση αναφορικά με το γεγονός που γιορτάζουμε. Υπάρχουν έρευνες που λένε ότι η νέοι χρησιμοποιούν ολοένα και φτωχότερο λεξιλόγιο. Σε πρόσφατους δε διαγωνισμούς, όπως το τεστ δεξιοτήτων αλλά και άλλους που είχαν προκηρυχθεί για πρόσληψη υπαλλήλων στο δημόσιο, η αποτυχία στο μάθημα της αγωγής του πολίτη ήταν πάρα πολύ μεγάλη. Και φυσικά μιλάμε για απόφοιτους Λυκείου, πολλούς απόφοιτους ΑΕΙ και ΤΕΙ και σίγουρα για ανθρώπους που γεννήθηκαν και έζησαν στην ελλάδα και γνωρίζουν την πολιτική και πολιτιακή κατάσταση καλύτερα από κάποιον μετανάστη. Υπάρχουν εν κατακλίδη πολλοί ελλήνες που σίγουρα δεν έχουν ιδέα ή τουλάχιστον ξέρουν λίγα πράγματα από ιστορία, πολιτική αγωγή και πέρα από την καθομιλουμένη αγνοούν βασικά πράγματα ορθογραφίας, σύνταξης και γραμματικής. Και όταν λέμε πολλοί αναφερόμαστε σε ποσοστά 20% ή και παραπάνω. Είναι λοιπόν δίκαιο από έναν μετανάστη που πήγε σε άλλη χώρα σχολείο (αν πήγε), να ζητήσουμε μέσω τεστ στοιχεία ελληνικής γλώσσας, ελληνικής ιστορίας και πολιτικής αγωγής, όταν για τα ίδια στοιχεία υπάρχει άγνοια από μια σημαντική μερίδα Ελλήνων πολιτών;

Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2010

H εγχώρια κερδοσκοπία θα συνεχιστεί....

Το νέο στο πρόσφατο διάγγελμα του πρωθυπουργού ήταν η αύξηση της φορολογίας στα καύσιμα. Ένα μέτρο που σίγουρα θα πλήξει τους πολλούς, θα δώσει μια ευκαιρία όμως και στους εγχώριους κερδοσκόπους. Βλέπετε τα μεταφορικά αίφνης θα αυξηθούν. Ως συνήθως η αύξηση της τιμής της αμόλυβδης που αναμένεται γύρω στο 7%, πρόκειται να επηρεάσει σε αντίστοιχα ή και μεγαλύτερα ποσοστά τις τιμές μιας σειράς προϊόντων και υπηρεσιών. Τα ταξί και τα μέσα μεταφοράς θα ακριβύνουν και το χειρότερο είναι ότι η αύξηση αυτή θα περάσει και σε όλα τα προϊόντα με βασική δικαιολογία το κόστος των μεταφορικών. Και ενώ αναφορικά με τα ταξί και τα μέσα μεταφοράς η κυβέρνηση αναμένεται να τηρήσει σκληρή στάση με συνέπεια οι κλάδοι αυτοί να πληγούν περισσότερο, στο θέμα της κερδοσκοπίας που θα επιχειρηθεί από τα διάφορα καρτέλ, δεν μπορώ να είμαι αισιόδοξος. Παρεμπιπτόντως η ακρίβεια καλά κρατεί, οι τιμές είναι φουσκωμένες παντού και η κυβέρνηση είναι τόσο απασχολημένη με το πρόγραμμα σταθερότητας που μάλλον δεν βρίσκει χρόνο να ασχοληθεί με ένα πρόβλημα που μας πλήττει όλους, την ακρίβεια που είναι αποτέλεσμα αισχρής κερδοσκοπίας. Ένα θέμα που με την αντιμετώπισή του θα μπορέσει να υπάρξει ένας ισοσκελισμός της απώλειας εσόδων που θα βιώσουν τα προσεχή χρόνια όλοι οι Έλληνες. Διότι καλό είναι το νοικοκύρεμα των δημοσιονομικών μας, αλλά τα γκάλοπ λέγανε πρόσφατα ότι το νούμερο ένα πρόβλημα για τον Έλληνα ήταν η ακρίβεια. Αν λοιπόν θέλεις να είσαι ένα σύγχρονο σοσιαλιστικό κόμμα με δίκαια πολιτική δεν πρέπει να κοιτάς μόνο πόσα λιγότερα θα πάρεις από τους χαμηλόμισθους, αλλά να τους προστατέψεις από τα καρτέλ που λυμαίνονται την ελληνική αγορά και την τσέπη όλων μας.

Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010

O ευτελισμός της πολιτικής ευθύνης

Πέρα από τις κινητοποιήσεις των αγροτών και τα κακά χάλια της οικονομίας, η επικαιρότητα είχε και τη σύσταση επιτροπών στην βουλή για την διερεύνηση διαφόρων σκανδάλων. Τα δύο μεγάλα κόμματα δεν φοβούνται τίποτα. Με μια φωνή λένε όλα στη φόρα. Και ενώ και η τελευταία πέτρα σε αυτήν την χώρα ξέρει ότι υπάρχουν διάφορες συναλλαγές επιχειρηματιών με πολιτικούς, ότι ο κάποια γαλαζοπράσινα παιδιά τα πήραν από τη Siemens και κάποιοι υψηλά ιστάμενοι στην προηγούμενη κυβέρνηση έχουν εμπλακεί στο σκάνδαλο με τα οικόπεδα φιλέτα που πήγαν στην μονή Βατοπεδίου, κανένας εισαγγελέας, πόσο μάλλον επιτροπή βουλευτών δεν πρόκειται να βρει κάτι μεμπτό για κανέναν πολιτικό. Όλα είναι ταχτοποιημένα και οι όποιες ευθύνες υπάρξουν αν υπάρξουν ίσως στιγματίσουν πολιτικά κάποιους εμπλεκόμενους, οι οποίοι όμως επειδή όλα έχουν παραγραφεί θα συνεχίσουν την ζωή τους, θα παίρνουν την βουλευτική τους σύνταξη ή θα συνεχίσουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα η οποία λόγω των διασυνδέσεων που έχουν συνήθως είναι λαμπρή. Οπότε ούτε γάτα ούτε ζημιά ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα των πορισμάτων.
Για ανάληψη πολιτικών ευθυνών ούτε λόγος. Παραιτήσεις υπήρξαν στο παρελθόν αλλά δεν συνοδεύτηκαν από αντρίκες δηλώσεις ανάληψης ευθυνών. Ο Βερελής και ο Ρόβλιας έφυγαν για να μην δημιουργήσουν πρόβλημα στο ΠΑΣΟΚ. Όταν όμως ο Βερελής δεν συμπεριλήφθηκε στην λίστες του κόμματος έκανε την επανάσταση του γιατί σου λέει εγώ κύριοι έφυγα σαν ήρωας δεν με τιμάτε; Ήταν μια επικοινωνιακού τύπου παραίτηση. Ο δε Ρόβλιας άφησε να εννοηθεί ότι δεν έγινε δα και τίποτα (που ένας του γραφείου του ασχολούνταν με ρουσφετολογικές μεταθέσεις), και έφυγε για το καλό του κόμματος και αυτός, αλλά φυσικά δεν παραδέχτηκε τίποτε. Λες και είναι από άλλον πλανήτη και δεν ξέρει ότι κάθε πολιτικό γραφείο κάνει κάθε είδους εξυπηρετήσεις. Ο υπουργός εργασίας κ. Μαγγίνας που θα έπρεπε με κάθε τρόπο να πολεμά την εισφοροδιαφυγή είχε ανασφάλιστους πακιστανούς στην δούλεψή του. Και αυτός παραιτήθηκε με τα χίλια ζόρια. Ούτε και αυτός παραδέχτηκε τίποτε. Ο κ.Τσιτουρίδης με το καλημέρα της νέας διακυβέρνησης, υπουργός ων μεσολάβησε για την μεταγραφή του υιού του, παραιτήθηκε μεν, αλλά όχι μόνο συγνώμη δεν ζήτησε αλλά ξαναενεπλάκη σε σκάνδαλο (δομημένα ομόλογα) και αφού δεν μπήκε στις λίστες, άρχισε να απειλεί Θεούς και δαίμονες ότι θα μιλήσει για το μπάχαλο των σκανδάλων στην ΝΔ . Είπε ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα που λέει και ο λαός. Ο δε Ρουσόπουλος που αποτέλεσε την αρχή του τέλους της ΝΔ, ποτέ και αυτός δεν παραδέχτηκε τίποτε για τα όσα του καταλογίστηκαν. Από τις βίλες μέχρι την ιερή σχέση διαπλοκής με τον Εφραίμ. Σε άλλες χώρες αυτοκτονούν. Εδώ ούτε καν μια δήλωση παραδοχής δεν κάνουν…Όλοι τους….
Υπήρξε σκάνδαλο με το χρηματιστήριο; Ναι. Κάποιοι ηθελημένα ή από κακή εκτίμηση έφταιξαν και εκατομμύρια κόσμου έχασαν τις οικονομίες τους. Οι πολιτικά υπεύθυνοι θα έπρεπε να βρίσκονται στην φυλακή. Υπήρξε σκάνδαλο με τα δομημένα ομόλογα; Ναι. Οι πολιτικά υπεύθυνοι θα έπρεπε να πάνε φυλακή. Υπήρξε σκάνδαλο Βατοπεδίου; Ζημιώθηκε το κράτος; Ναι. Οι υπεύθυνοι να πάνε φυλακή. Σε κελί πολυτελές, αλλά μέσα. Ευθύνονται κάποιοι που για πρώτη φορά υπάλληλοι αντί να πάρουν αναδρομικά χρήματα από αυξήσεις, θα δώσουν αναδρομικά χρήματα; Ευθύνονται κάποιοι που για δύο δεκαετίες τώρα 3 φορές έχουμε βρεθεί σε καθεστώς σκληρής λιτότητας. Σαφώς ναι. Δεν ήμουν εγώ που έφερα την χώρα 3 φορές στα πρόθυρα του ΔΝΤ. Κάποιοι πολιτικοί ήταν. Κανείς μα κανείς δεν έχει λογοδοτήσει για αυτά. Όχι μόνο φυλακή δεν πήγαν συνεχίζοντας την ζωή τους κανονικά, αλλά απολαμβάνουν και τα προνόμια που τους παρέχει το κράτος. Ο Αλογοσκούφης αποσύρεται στην πανεπιστημιακή του έδρα. Έτσι απλά…Την ίδια στιγμή για ένα ασήμαντο χρέος στο κράτος κάποιος κακομοίρης που εννοείται ότι δεν έχει τις πλάτες κανενός χάνει το σπίτι του ή οδηγείται στην φυλακή. Οι δε εντιμότατοι πολιτικοί μας ότι κακό και να έκαναν στην δύσμοιρη χώρα μας, όση ζημιά και να προκάλεσαν, συνεχίζουν την καλή ζωή τους, έχοντας σαν μεγαλύτερο βάρος μια εκλογική ήττα ή την απώλεια μιας βουλευτικής έδρας. Βάρος στην συνείδησή τους;….Ουδέν!