Τις τελευταίες ημέρες έχει γίνει θέμα προεκλογικής αντιπαράθεσης ο αγωγός Μπουργκας-Αλεξανδρούπολης. Ο κ. Παπανδρέου μιλώντας στην περιοχή μας άφησε ένα ανοιχτό παραθυράκι για επαναδιαπραγμάτευση (;) μερικών -μάλλον- από τους όρους της συμφωνίας, κάτι που δεν άρεσε στους Ρώσους
Ο κ. Καραμανλής μιλώντας επίσης στην Αλεξανδρούπολη υποστήριξε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτε, θέτοντας μάλιστα και σαν σοβαρό οικονομικό κίνητρο το ποσό των 35 εκατομμυρίων ευρώ που θα μένουν ανά χρόνο στην περιοχή.
Υπήρχαν πάντα δυο διαφορετικές απόψεις για την κατασκευή του αγωγού στην τοπική κοινωνία. Η μία έλεγε ότι η κατασκευή του αγωγού θα μετατρέψει την Αλεξανδρούπολη σε έναν μεγάλο ενεργειακό κόμβο, θα φέρει ανάπτυξη στην περιοχή εξασφαλίζοντας πολλές θέσεις εργασίας σε μόνιμη βάση, τουλάχιστον όσο θα λειτουργεί ο αγωγός και θα υπάρχει πετρέλαιο!!
Η άλλη άποψη λέει ότι εκ των πραγμάτων η προσέγγιση στην περιοχή τάνκερ 300.000 τόνων θα επιφέρει μια αλλαγή στο θαλάσσιο περιβάλλον μόνο και μόνο από τα λύματα των πλοίων αυτών. Αν δε, συμβεί και κάποιο ατύχημα, οι ποσότητες που θα διαρρεύσουν θα είναι αρκετές για να μολύνουν μια ευρύτατη περιοχή του Αιγαίου, γύρω από το σημείο που θα γίνει το ατύχημα. Αν συμβεί στην περιοχή μας πλέον δεν θα υπάρχουν παραλίες για τους λουόμενους σε μεγάλο τμήμα της Βόρειας Ελλάδας. Αν συμβεί στις Κυκλάδες η οικολογική καταστροφή θα είναι τεράστια και παράλληλα θα πληγεί η βαριά βιομηχανία, που είναι ο τουρισμός μας.
Αναφορικά με την επιχειρηματολογία περί ναυτικού ατυχήματος, η γνώμη μου είναι ότι και με τις παρούσες συνθήκες, δηλαδή με τάνκερ μισής χωρητικότητας από τα αναμενόμενα, ένα ναυτικό ατύχημα θα ήταν εξίσου καταστροφικό μιας και το ελληνικό κράτος δεν έχει και την καλύτερη ιστορία στη διαχείριση οικολογικών καταστροφών. Άρα και ένα μικρό τάνκερ να βυθιστεί, αν βυθιστεί σε λάθος τόπο, η οικολογική καταστροφή πιθανώς να είναι ολέθρια. Βέβαια η διέλευση μεγάλων τάνκερ αυξάνουν και τις πιθανότητας.
Σίγουρα το θαλάσσιο οικοσύστημα του θρακικού πελάγους θα επηρεαστεί Οι ψαριές θα είναι λιγότερες και σαφώς χαμηλής ποιότητας. Σίγουρα οι τουρίστες δεν θα έρχονται να απολαύσουν το καλό ψάρι και τις όμορφες παραλίες. Σίγουρα λοιπόν η ανάπτυξη στην περιοχή δεν θα είναι η αναμενόμενη .Ίσως βέβαια οι πλατφόρμες φόρτωσης να γίνουν τουριστική ατραξιόν. Από την άλλη το επιχείρημα περί νέων θέσεων εργασίας είναι σημαντικό, αλλά για πόσες θέσεις μιλάμε και για ποιο χρονικό διάστημα. Μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για ένα μεγάλο έργο, που θα θέλει λεπτούς χειρισμούς και εμπειρία, την οποία η εταιρία σίγουρα δεν θα ψάξει στην τοπική κοινωνία. Κάποιοι νέοι εργάτες θα προσληφθούν και κάποιο ναυτικοί θα πηγαινοφέρνουν το προσωπικό από τις πλατφόρμες στην Αλεξανδρούπολη, πολλοί άνθρωποι όμως που ζουν από την θάλασσα θα αναγκαστούν να αφήσουν την δουλειά τους. Το ίδιο θα συμβεί και στον τουριστικό κλάδο κατά την άποψή μου. Με τα παραπάνω καταλαβαίνει κανείς ότι πιθανώς να χαθούν θέσεις εργασίας παρά να δημιουργηθούν
Και ερχόμαστε στο γλυκό των 35 εκατομμυρίων ευρώ ανά έτος. Πως προκύπτει το ποσό αυτό; Αντιστοιχεί ένα ευρώ ανά τόνο πετρελαίου (και ένα στους Βούλγαρους). Μα ένας τόνος πετρελαίου κοστίζει, αν έχω κάνει σωστά κάποιους υπολογισμούς περί τα 300 ευρώ. Εμείς θα πάρουμε το 1. Αξίζει; Χώρια ότι αυτά τα χρήματα θα δοθούν στην τοπική κοινωνία με τον γνωστό τρόπο... Ο ισχυρότερος θα πάρει τα πολλά και θα αρχίσει να μοιράζει. Ανάπλαση πάρκων, βελτίωση οδοστρωμάτων, καλαίσθητες πλατείας με τις γνωστές υπερτιμολογήσεις μιας και δεν είμαστε και λαός εμπιστοσύνης. Τα 35 εκατομμύρια που δεν είναι και κανένα σοβαρό ποσό (εδώ 6 εκατομμύρια δόθηκαν "εύκολα" για το αεροδρόμιο της Κομοτηνής), θα εξαφανίζονται εν ριπή οφθαλμού.
Τώρα αν αλλάξουμε και γίνουμε νομοταγείς τα χρησιμοποιήσουμε πραγματικά, τηρήσουμε σαν κράτος όλους τους προβλεπόμενους κανόνες, κάτι καλό μπορεί να συμβεί.
Όλα αυτά είναι θεωρίες και έχω σαν αρχή το μότο " Ο χρόνος (και η ιστορία) θα δείξει". Φοβάμαι όμως ότι οι πιθανότητες για ένα έργο που θα ωφελήσει την περιοχή μας είναι μάλλον εις βάρος μας....
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
KAΛΩΣ ΣΕ ΒΡΗΚΑ...
ΑπάντησηΔιαγραφή