Τρίτη 18 Μαΐου 2010

Παραίτηση Γκερέκου

Ποια θα έπρεπε να είναι η αντίδραση της κυβέρνησης, όταν ο σύζυγος μιας υπουργού της, εμπλέκεται σε ένα σοβαρό φορολογικό αδίκημα; Η απάντηση είναι να την αποπέμψει ή να δεχτεί την παραίτηση της. Όπως και έγινε. Οποιαδήποτε άλλη αντίδραση θα ήταν βαρύτατο πολιτικό ολίσθημα, ειδικά όταν μια από τις κυριότερες επιδιώξεις της κυβέρνησης είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής. Συνέβη λοιπόν το αυτονόητο. Η παραίτηση της κ.Γκερέκου έγινε αποδεκτή. Δυστυχώς όμως η αυτονόητη αυτή κατάληξη αποτελεί εξαίρεση μεταξύ άλλων δεκάδων περιπτώσεων οι οποίες κουκουλώθηκαν διότι δήθεν δεν υπήρχαν πολιτικές ευθύνες. Η έννοια της πολιτικής ευθύνης είχε χαθεί, ενώ για ευθιξία ούτε λόγος. Για να παραιτηθεί η να αποπεμφθεί ένας υπουργός ή ένας βουλευτής, συνήθως θα πρέπει ο κόμπος να φτάσει στο χτένι. Αυτή ήταν η πάγια πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης και φυσικά το πλήρωσε ακριβά. Παραλίγο η υπόθεση της κ.Γκερέκου να είχε αντίστοιχη εξέλιξη. Πήγε να περάσει η γραμμή ότι άλλο ο πολιτικός και άλλο ο σύζυγος του ή ότι το προ εγγάμου βίου παρελθόν του συζύγου δεν ενοχοποιεί τον πολιτικό. Φυσικά κάτι τέτοιο είναι πέρα ως πέρα λανθασμένο. Το δυσάρεστο στην όλη υπόθεση είναι ότι η λογική αυτή όχι μόνο συζητήθηκε αλλά παραλίγο να επικρατούσε κιόλας. Ευτυχώς έγινε τελικά το αυτονόητο. Οι βεβαιωμένες παραβάσεις του κ.Βοσκόπουλου ήταν σαφώς εις γνώσιν της κ.Γκερέκου. Ως εκ τούτου ήταν συνένοχος στην παράβαση του άντρα της.
Καθυστέρησε η κυβέρνηση να κάνει δεκτή την παραίτηση Γκερέκου; Θα μπορούσε να δράσει και γρηγορότερα, όμως έστω και η αυθημερόν απομάκρυνση της (τέως) υφυπουργού είναι θετική, αν αναλογιστούμε τι συμβαίνει σε αντίστοιχες περιπτώσεις.
Σήμερα το πρωί συνάντησα έναν γνωστό μου στην εφορία. Ήταν έξαλλος και δικαίως. Δεν μπορεί μου λέει να ζητάς από τον κόσμο να σφίξει το ζωνάρι, να πληρώνει τους φόρους του κανονικά, να έχει φορολογική συνείδηση, όταν ο άντρας μέλους της κυβέρνησής σου χρωστάει 5,5 εκατομμύρια ευρώ. Δεν μπορούσα παρά να συμφωνήσω. Και εδώ είναι η μεγάλη ευθύνη και του ΠΑΣΟΚ και της κ.Γκερέκου. Δεν μπορεί να μοιράζεσαι τη στέγη με έναν μεγάλο φοροφυγά και ταυτόχρονα να είσαι μέλος μιας κυβέρνησης που θέλει να καταπολεμήσει την φοροδιαφυγή. De facto η κ.Γκερέκου είχε αποτύχει. Από την άλλη και το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό με τα στελέχη του αν δεν θέλει να έχει την τύχη των προηγούμενων. Γενικά πρέπει πρώτα να κοιτάς το σπίτι σου και στη συνέχεια όλους τους άλλους. Πρέπει πρώτα να εξασφαλίσεις την τήρηση κάποιων κανόνων από τα στελέχη σου και μετά να απευθυνθείς στην κοινωνία δίνοντας το καλό παράδειγμα. Αυτό θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα από εδώ και πέρα.
Μια άλλη διάσταση του θέματος είναι ότι ο κ.Βοσκόπουλος, είτε με την ιδιότητα του γνωστού τραγουδιστή, είτε με αυτήν του συζύγου πολιτικού, κατάφερε επί 17 χρόνια και αφού πέρασαν διάφορες κυβερνήσεις, να μην έχει πληρώσει το χρέος του και να μην έχει δημευθεί η περιουσία του,. Γι’αυτό άλλωστε και διατάχθηκε ΕΔΕ από το υπουργείο οικονομικών. Την ίδια ώρα χιλιάδες πολίτες χάνουν το ένα και μοναδικό περιουσιακό τους στοιχείο για μια οφειλή λίγων χιλιάδων ευρώ. Αυτός είναι και ο κυριότερος λόγος που προσωπικά με εξοργίζει στην υπόθεση αυτή. Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι αν έχεις το κατάλληλο όνομα και τις κατάλληλες διασυνδέσεις δύσκολα τιμωρείσαι στην χώρα αυτήν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου