Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009

Aνακατανομή προσωπικού στον Δημόσιο τομέα

Προσλήψεις τέλος! Εξαιρούνται Υγεία, Παιδεία και Ασφάλεια. Τα υπόλοιπα κενά θα καλυφθούν λέει με εσωτερικές μετατάξεις. Ως ιδέα ακούγεται καλή. Πόσες φορές έχουμε βρεθεί σε υπηρεσίες όπου βλέπουμε αργόσχολους δημοσίους υπαλλήλους; Ή σε άλλες όπου οι λιγοστοί υπάλληλοί τρέχουν και δεν προλαβαίνουν; Οι πρώτοι που θα μεταταγούν είναι οι εργαζόμενοι στην πρώην ολυμπιακή. 3500 χιλιάδες άτομα. Όπως αναφέρουν τα ΝΕΑ υπάρχουν εκεί 14 δικηγόροι που πληρώνονται χωρίς αντικείμενο πλέον. Αυτούς τους χρειάζεται το ΑΣΕΠ και κάνει κινήσεις για να τους πάρει. Εδώ να αναφέρω ένα περιστατικό που συνέβη πριν 2 χρόνια και δεν πρόκειται να το ξεχάσω ποτέ. Βρέθηκα στο ΑΣΕΠ για μια προσωπική μου υπόθεση και εκεί συνάντησα έναν δύσμοιρο υπάλληλο με μια στοίβα φακέλων δίπλα του, που όμοια της πάνω σε γραφείο δεν έχω ξαναδεί. Ήταν 20 Αυγούστου η Αθήνα ήταν άδεια, οι ρυθμοί της πολύ χαλαροί, αλλά ο φουκαράς στο τμήμα ελέγχου των ενστάσεων μόλις που ασχολήθηκε μαζί μου για λίγα δευτερόλεπτα και πριν προλάβω να τελειώσω ξαναβυθίστηκε στους φακέλους του. Κάποιος από αυτούς τους 14 δικηγόρους ελπίζω να τον βοηθήσει. Την ίδια ημέρα οι 2 από τους 4 υπαλλήλους σε τμήμα της κεντρικής υπηρεσίας των ΕΛΤΑ επί 3 ώρες δεν έκαναν απολύτως τίποτε. Ίσως να έτυχε, αν και δεν το νομίζω.
Η μεγάλη πληγή είναι οι δήμοι. Στις διοικητικές υπηρεσίες ειδικά υπάρχουν ηλεκτρολόγοι, εργάτες και λοιποί. Είναι ένα σωρό οι καθαρίστριες που εκτελούν άλλα χρέη. Όλο το κακό το κάνουν οι γνωριμίες. Πολλές φορές γίνονται προσλήψεις ακόμη και μέσω ΑΣΕΠ για να βολευτούν συγγενείς και φίλοι. Και αν κάποιος τρυπώσει στο δημόσιο με ότι ειδικότητα και να μπει την βρίσκει την άκρη και μέσα σε μια νύχτα αλλάζει ειδικότητα. Η υπουργός παιδείας βρήκε αρκετούς δασκάλους να βγάζουν φωτοτυπίες στο υπουργείο της. Αυτοί λείπουν από τα σχολεία τους. Το ίδιο συμβαίνει και στα Νοσοκομεία και στα Αστυνομικά τμήματα. Πολλοί εργαζόμενοι στους χώρους αυτούς με αποσπάσεις και μετατάξεις έχουν ξεφύγει. Και φυσικά πολλοί δεν καλύπτουν ανάγκες στις θέσεις που πηγαίνουν. Απλά λουφάρουν.
Είναι αναγκαία η καταγραφή του προσωπικού που υπάρχει σε όλους τους τομείς του δημοσίου και η ορθολογική εκμετάλλευσή του είτε με οριστικές μετατάξεις είτε με αποσπάσεις. Απολύσεις δεν μπορούν να υπάρξουν. Είναι ενάντια στο σύνταγμα. Η κυβέρνηση προσανατολίζεται να κάνει μόλις μια πρόσληψη για κάθε πέντε υπαλλήλους που συνταξιοδοτούνται. Υπάρχει πίεση όμως από την Ευρώπη για ακόμη λιγότερες προσλήψεις (ακούγεται μια αναλογία 1/8 προσλήψεις/συνταξιοδοτήσεις). Η στρόφιγγα που οδηγεί στο δημόσιο θα κλείνει συνεχώς. Πρέπει οι ήδη υπάρχοντες δημόσιοι υπάλληλοι να αξιοποιηθούν σωστά γιατί αλλιώς το κράτος θα παραλύσει. Υπάρχουν και χειρότερα για την λειτουργία του κράτους; Σαφέστατα ναι….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου