Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2009

Eίμαστε πια πρωταθλητές...(στην φοροδιαφυγή)!!

Δεν είναι δα και καινούργιο το νέο ότι στην Ελλάδα υπάρχει φοροδιαφυγή. Αλλά πλέον και με τη βούλα είμαστε στον τομέα της μη καταβολής ΦΠΑ πρωταθλητές Ευρώπης με 28%!!! Τι σημαίνει το ποσοστό αυτό; Ότι από το αναμενόμενο ποσό ΦΠΑ που έπρεπε να εισπράξει το κράτος, το 28% δεν μπήκε στα ταμεία. Ακολουθούν Σλοβάκοι, Ούγγροι και Ιταλοί με ποσοστά άνω του 20% και από εκεί και έπειτα…το χάος. Οι Σκανδιναβοί είναι μεταξύ 2% και 5%, οι δε Ισπανοί στο 2%.
Ποσοτικά αυτό το 28% σημαίνει ότι δεν μπήκαν στα ταμεία του κράτους περί τα 6,5 δις ευρώ. Για σκεφτείτε το 28% να ήταν 18%. Θα υπήρχαν στα ταμεία του κράτους επιπλέον 2,5 δις ευρώ. Αυτά που λέει ότι το ΠΑΣΟΚ χρειάζονται για την αναθέρμανση της ελληνικής οικονομίας. Μάλιστα το συνολικό ποσό των φόρων που θα έπρεπε να καταβάλλονται υπολογίζεται στα 35δις ευρώ ετησίως!!! 35 δις…τεράστιο νούμερο, ικανό να διαγράψει τα χρέη της χώρας σε μια δεκαετία.
Πόσο εύκολο είναι όμως να υπάρξει μεγαλύτερη εισροή χρημάτων στα ταμεία από τους ανείσπρακτους φόρους; Η απάντηση δεν μπορεί να είναι αισιόδοξη. Η φοροδιαφυγή είναι μέρος της ζωής μας, όλοι συμμετέχουμε σε αυτήν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Σίγουρα μπορούν να υπάρξουν μέτρα που μπορούν να αυξήσουν τα έσοδα. Ένα από αυτά είναι τα τεκμήρια διαβίωσης. Δεν μπορεί δηλαδή ένας επαγγελματίας να έχει εισόδημα επίσημα 10.000ευρώ και να πληρώνει διατροφή τα μισά και ενοίκιο τα άλλα μισά. Πόθεν έσχες σε όλους. Ένα μεγάλο μέρος των δημοσίων υπαλλήλων κάνει και δεύτερη δουλειά, για την οποία εννοείται ότι δεν πληρώνει φόρους. Κάτι πρέπει να γίνει για το θέμα αυτό. Να υπάρξουν επιτέλους ελεγκτικοί μηχανισμοί που να φέρουν στα ταμεία μέρος των ανείσπρακτων εσόδων.
Αυτά μπορούν να γίνουν άμεσα και να υπάρξει αύξηση των εσόδων από την επόμενη χρονιά κιόλας. Και σαφώς μπορούν ν γίνουν πολλά ακόμη, ειδικός δεν είμαι. Μακροπρόθεσμα όμως πρέπει να γίνει προσπάθεια αλλαγής κουλτούρας. Να καταλάβουμε ότι δεν είναι σε όφελός μας να συμμετέχουμε στο παιχνίδι της φοροδιαφυγής, αλλά για να γίνει αυτό πρέπει πρώτα να μας πείσουν οι πολιτικοί ότι τα χρήματα θα πάρει το κράτος θα γυρίσουν πάλι στον πολίτη και ότι δεν θα καταλήξουν σε διάφορες τσέπες ημετέρων. Οι φόροι που θα έπρεπε να εισπράξει το Σουηδικό κράτος από το ΦΠΑ είναι 40% περισσότεροι από τους δικούς μας. Οι φόροι αυτοί εισπράττονται σχεδόν στο σύνολό τους. Έχει γίνει αντιληπτό όμως εδώ και δεκάδες χρόνια ότι οι φόροι αυτοί είναι ανταποδοτικοί. Γυρίζουν στον πολίτη και κάνουν την ζωή του καλλίτερη. Αυτά στην Ελλάδα μοιάζουν ουτοπικά. Δεν εμπιστευόμαστε το κράτος και όχι άδικα. Μέσα σε μια κοινωνία αναρχίας ο καθένας προσπαθεί να επιβιώσει από μόνος του.
Δώστε κ.Κυβερνόντες τωρινοί και μελλοντικοί το καλό παράδειγμα. Δημιουργήστε ένα κλίμα εμπιστοσύνης για το κράτος. Αναπτύξτε την Παιδεία και δώστε στις νέες γενιές το μήνυμα της κοινωνικής αλληλεγγύης. Να υπερτερήσει το ΕΜΕΙΣ και όχι το ΕΓΩ….

1 σχόλιο: