Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010

Αναλογικότητα στις συντάξεις

Πριν μέρες ο Υπουργός Εργασίας ο κ.Λοβέρδος μίλησε για συντάξεις που πρέπει να παρουσιάζουν μεγαλύτερη αναλογικότητα. Για να δούμε τι εννοούσε και που πάει το πράγμα ας δούμε τι ισχύει τώρα.
Το βσικό ποσό σύνταξης στο ΙΚΑ αγγίζει τα 600 ευρώ. Αν κάποιος συνταξιοδοτηθεί με τα ελάχιστα ένσημα και σε σχετικά μικρή ηλικία, όπως ισχύει για τις μητέρες με ανήλικα τέκνα θα πάρει αυτό το ποσό περίπου. Το ποσό φτάνει στα 750 ευρώ για εργαζόμενο με 10.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα και 5000 ημερομίσθια, που αντιστοιχούν σε 17 έτη πλήρους απασχόληση. Ένας άλλος εργαζόμενος με τις ίδιες αποδοχές και 3000 ένσημα περισσότερα δηλαδή 10 χρόνια παραπάνω εργασίας θα πάρει 850 ευρώ. Η ψαλίδα μεταξύ των συντάξεων των δύο παραδειγμάτων είναι πραγματικά μικρή. Είναι προφανές ότι αν κάποιος έχει να επιλέξει μεταξύ απώλειας 100 ευρώ μηνιαίως και 10 χρόνων εργασίας επιλέγει το πρώτο εφόσον θεμελιώσει βέβαια δικαίωμα σύνταξης. Αν όμως το ποσό της σύνταξης ήταν άναλογο με τα έτη ασφάλισης, ο εργαζόμενος της δεύτερης περίπτωσης θα έπαιρνε 60% περισσότερα χρήματα από τον πρώτο, δηλαδή αν ο πρώτος συνέχιζε να παίρνει 750 ευρώ, ο δεύτερος θα έφτανε στα 1200!!
Φυσικά κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει ποτέ. Θα υπάρξει προσπάθεια για μία ενδιάμεση κατάσταση, για ένα σημαντικό όφελος για κάποιον που φτάνει εργαζόμενος τα 65 του χρόνια. Για τα παραδείγματα που αναφέραμε ίσως να υπάρχει μια διαφορά στα ποσά της τάξης του 30%, ώστε να υπάρχει κίνητρο για όσο το δυνατόν περισσότερες ημέρες ασφάλισης.
Το σημαντικότερο κίνητρο προς την κατεύθυνση αυτή όμως πιστεύω θα είναι άλλο. Βλέπω να υπάρχει μια δραματική μείωση στα ποσά τόσο των κατώτερων, όσο και των πρόωρων συντάξεων. Με τον τρόπο αυτό θα υπάρξει μια έμμεση αύξηση των ορίων ηλικίας. Διότι αν η κατώτατη σύνταξη του ΙΚΑ πάει στα 400 ευρώ από 600 περίπου που είναι σήμερα, καταλαβαίνει κανείς ότι οι πάντες θα ψάχνουν τρόπους να την βελτιώσουν. Ο καθένας θα εξαντλεί τα χρονικά περιθώρια για να λάβει μια αξιοπρεπή σύνταξη.
Βλέπω εν κατακλήδει να έρχεται μια σημαντική μείωση σε ποσά πρόωρων συντάξεων και συντάξεων μειωμένων ημερομισθίων, διατήρηση ή και βελτίωση συντάξεων που λαμβάνονται στα 65. Με τον τρόπο αυτό δεν αυξάνονται τα όρια ηλικίας(αυτό θα μας πουν), ούτε θίγονται οι ασφαλισμένοι που είτε εξαντλουν την 35ετία, είτε φτάνουν στο όριο των 65 ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου