Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

Πάταξη της φοροδιαφυγής

Ένας από τους μεγάλους στόχους της κυβέρνησης προκειμένου να υλοποιήσει το πρόγραμμα σταθερότητας είναι να εισπράξει περισσότερα έσοδα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Εκτιμάται ότι κάθε χρόνο το ποσό που δεν εισπράττεται από το κράτος είναι της τάξης των 30 δις.ευρώ!! Δηλαδή το έλλειμμα θα έπεφτε κάτω του 3% όχι σε τρία αλλά μόλις σε ένα έτος και το χρέος μας θα είχε αποσβεστεί σε μια δεκαετία.
Οικονομολόγος δεν είμαι αλλά λένε οι σχετικοί με το αντικείμενο ότι σε περίοδο κρίσης δεν κυνηγάς τους φοροφυγάδες, κάτι ασύλληπτο για τον μέσο εργαζόμενο που βλέπει να είναι στην κορυφή των κατηγοριών που πληρώνει φόρο και από την άλλη προσπαθεί με νύχια και με δόντια να βγάλει τον μήνα με το εισόδημά του που επαναλαμβάνω τον καθιστά ένα από τους πλούσιους Έλληνες. Από την άλλη οι «φτωχοί» γιατροί του Κολωνακίου με ετήσιο εισόδημα ακόμη και κάτω από 1000 ευρώ κάνουν πλουσιοπάροχες διακοπές, ζουν στα βόρεια προάστια σε σπίτι με πισίνα και οικιακή βοηθό, οδηγούν αμάξι 2000 κυβικών και γενικά ζουν πολύ διαφορετικά απ’ότι ο «πλούσιος» μισθωτός. Και δεν είναι μόνο αυτοί. Τα εξοχικά σε κάθε περιοχή αυξάνονται θεαματικά και δεν μιλάμε για το σπίτι του παππού στο χωριό. Οι Mercedes και τα πολυτελή αυτοκίνητα γενικώς που κυκλοφορούν έχουν αυξηθεί εντυπωσιακά σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία, δείγμα ευμάρειας. Και φυσικά αυτά τα αυτοκίνητα και τα εξοχικά στην πλειοψηφία τους δεν ανήκουν στους μισθωτούς που σηκώνουν κατά βάση τα φορολογικά βάρη. Ανάμεσα μας κυκλοφορούν πολλοί που η ζωή τους είναι αντιστρόφως ανάλογη των επίσημα δηλωθέντων εισοδημάτων τους. Αν πληρώσουν το μισό απ’ότι θα έπρεπε θα γίνουν ακόμη φτωχότεροι; Νομίζω πως όχι, απλά θα περικόψουν μερικώς τα λούσα της άνετης ζωής τους.
Πως θα καταφέρεις κράτος να κάνεις όλους αυτούς τους «φτωχούς» να πληρώσουν όσα επιβάλλει ο τρόπος ζωής τους; Θα επαναπαυτείς στον πατριωτισμό τους; Ελπίζεις ότι θα καταλάβουν ότι το να δηλώνουν τα πραγματικά τους εισοδήματα θα είναι μακροπρόθεσμα προς όφελος όλων; Δυστυχώς ο Έλληνας δεν καταλαβαίνει από αυτά. Θέλει βούρδουλα. Θέλει δηλαδή κάποιον να τον ελέγξει και να τον τιμωρήσει. Μόνο έτσι μπορεί να συμμορφωθεί.
Τα πράγματα είναι απλά. Να ελεγχθούν τα περιουσιακά στοιχεία όλων. Είναι εύκολο. Όλοι φακελωμένοι είμαστε. Με το πάτημα ενός κουμπιού σε λίγα δευτερόλεπτα έχεις τα πλήρη στοιχεία στα χέρια σου για κάθε έναν από εμάς. Σίγουρα θα βρεις μερικές δεκάδες χιλιάδες ανθρώπων που αγόρασαν πρόσφατα εξοχικό και μεγάλο αυτοκίνητο τα τελευταία χρόνια που δηλώνει ατομικό εισόδημα κάτω από 10000 ευρώ. Αυτοί είναι υποψήφιοι φοροφυγάδες. Πρώτα προειδοποίησε τους. Ξέρετε κύριοι σαν τσακώσαμε, συμμορφωθείτε γιατί θα σας γίνουμε στενός κορσές. Αν δεν συμμορφωθούν να ξέρουν ότι κάποια στιγμή κλιμάκιο της εφορίας θα γίνει σκιά τους και με το που θα τους τσακώσει να μην κόβουν απόδειξη θα τους επιβληθεί πρόστιμό. Για κάθε επόμενη παράβαση το πρόστιμο θα πολλαπλασιάζεται. Τα έσοδα με τον τρόπο αυτό θα αυξηθούν κατακόρυφα. Αρκεί το σχέδιο αυτό να υλοποιηθεί. Να υπάρξει έλεγχος και τιμωρία….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου